Tagtik

Geen politie meer bij winkeldiefstal

Binnenkort zullen winkeliers die dieven betrappen zonder tussenkomst van de politie een straf kunnen opleggen. Dat besliste de Belgische regering afgelopen weekend tijdens de 'superministerraad'.

Wanneer de winkeldief zijn schuld erkent en bereid is om een schadevergoeding te betalen, wordt de politie niet meer verwittigd en moet deze geen proces-verbaal meer opstellen. Dader en slachtoffer sluiten vervolgens een overeenkomst en vullen een modelformulier in,  zodat de politie zware recidivisten kan blijven vervolgen. Werkgeversorganisatie Unizo is tevreden met de beslissing. "Winkeliers kunnen via een heel korte procedure toch een vergoeding krijgen voor de diefstal en de dieven zelf kunnen door te betalen een confrontatie met justitie vermijden", reageert Unizo bij De Redactie.

Welke som een winkeldief zal moeten betalen, staat nog niet vast. Daarover zal de federale regering nog verder onderhandelen. In Nederland wordt er een vast bedrag van 181 euro gevraagd. Unizo vindt dit een goed idee en kan zich vinden in deze schadevergoeding. (Skwadra by Tagtik/Source: De Redactie/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren