Tagtik

Gevangenen krijgen 7.500 euro na staking cipiers

In Brussel heeft het hof van beroep aan 78 gedetineerden schadevergoedingen tussen 5.000 en 7.500 euro toegewezen. De Belgische staat zal dit bedrag moeten ophoesten nadat de gedetineerden een klacht indienden over de slechte leefomstandigheden in de gevangenis tijdens een langdurige cipiersstaking in 2016. Dat meldt La Dernière Heure.

De 78 gevangen komen uit de gevangenissen van Leuze-en-Hainaut, Sint-Gillis, Itter, Vorst, Nijvel en Jamioulx. Ze klaagden de slechte leefomstandigheden aan tijdens de cipiersstaking van 26 april tot 13 mei 2016. De rechtbank van eerste aanleg legde de Belgische staat dwangsommen op tot 1.000 euro per dag dat de rechten van de gevangen geschonden werden. Ze eisten o.a. drie keer per week bezoek, elke dag een wandeling van een uur en drie maaltijden per dag. De Belgsiche staat ging echter in beroep tegen de uitspraak, maar het hof van beroep heeft de straf nu dus verzwaard in het nadeel van de Belgische staat.

Het hof van beroep verwijst naar artikel 3 van het Europees verdrag van de rechten van de mens. Dit zou geschonden zijn, waardoor de overheid dwangsommen tussen 250 en 5000 euro per dag moet betalen met een maximumbedrag tussen 5.000 en 7.500 euro. (Skwadra by Tagtik/Source: LDH/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren