Tagtik

'Groot Dictee' stopt ermee

Na 26 jaar komt er een einde aan het 'Groot Dictee der Nederlandse Taal', de spellingswedstrijd tussen Vlamingen en Nederlanders die traditioneel werd gehouden in Den Haag.

Volgens eindredacteur Willemijn Francissen van de organiserende omroep NTR was het dictee te 'archaïsch' geworden en kon geen aansluiting worden gevonden met de taal die jongeren via social media gebruiken. Ook de kijkcijfers (in Vlaanderen op Canvas) waren de laatste jaren fel gedaald.

In De Volkskrant reageert de jarenlange presentator Philip Freriks (die onder meer Martine Tanghe en Freek Braeckman als copresentator naast zich had) heel teleurgesteld: "Het Groot Dictee heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z’n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grof vuil gezet."

14 keer ging de overwinning naar Vlaanderen, 11 keer naar Nederland. In één editie was er een ex-aequo tussen een Vlaming en een Nederlander. Slechts één keer kon een overwinnaar de zege pakken met nul fouten: de Vlaming Guy De Kort in 2002.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren