Tagtik

'Halalmaaltijden voor diversere studentenpopulatie'

Amper een op de tien studenten aan de KU Leuven, UGent en Universiteit Antwerpen is van vreemde origine. Daarom steken de rectoren van deze drie grootste Vlaamse universiteiten de koppen bij elkaar om meer diversiteit in de aula's te krijgen.

"Universiteiten moeten een afspiegeling zijn van van onze bevolking. Als die veelkleurig is, dan moet dat ook gelden voor onze campussen", steekt Rik Torfs, rector van de KU Leuven, van wal in Het Nieuwsblad. "Antwerpen is bij uitstek een multiculturele stad, maar dat zie je niet weerspiegeld in onze auditoria", zegt Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. In Het Nieuwsblad zoekt hij dan ook de oorzaak van deze situatie: "Jongeren met een migratieachtergrond beseffen vaak niet dat de universiteit of hogeschool ook voor hen een optie is. Omdat er thuis niet over gesproken wordt of omdat hun vrienden er een aversie tegen hebben. Terwijl er op die manier veel talent verloren gaat", legt de Antwerpse rector de vinger op de wonde.

Om meer diversiteit in de universitaire aula's te krijgen voeren de rectoren van Leuven en Antwerpen alvast enkele maatregelen in. Zo wil Rik Torfs allochtone jongeren al in het vijfde en zesde middelbaar voorbereiden op het toelatingsexamen geneeskunde. Antwerps rector Herman Van Goethem zit eveneens boordevol ideeën: "Eenmaal die jongeren hier zijn, moeten ze zich ook thuisvoelen. Bijvoorbeeld door halalmaaltijden aan te bieden in onze studentenrestaurants". (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren