Tagtik

Hebt u deze prachtvogel al gespot?

In mei leggen alle vogels een ei, luidt de Vlaamse volkswijsheid. Maar ook in april beginnen de vogels te paren. Zo ook de prachtige distelvink.

Distelvinken, ook wel putters genoemd, komen in Vlaanderen steeds meer voor aan de voedertafels. Met hun vuurrood gezicht en zwart-witte kop, inktzwarte vleugel met brede gele streep en opvallend witte stuit en zwarte staart met kleine witte vlekjes, zijn ze een van de meest aantrekkelijke vogelsoorten die in België nestelen. Putters zijn verzot op stekelige distels, vandaar ook hun bijnaam. Met hun lange scherpe snavel kunnen ze bij zaden waar andere vinkensoorten niet bij kunnen.

Deze kleurrijke prachtvogel kent heel wat ondersoorten en komt verspreid voor in gans Europa, Rusland, delen van Azië en Noord-Afrika. Toch bestaat de kans dat u deze mooie vogel wel eens aan uw voedertafel tegenkomt. Hij verblijft immers het liefst in boomgaarden, parken en tuinen, groene woonwijken, kleinschalig landbouwgebied met veel heggen, hagen en houtkanten, meldt Natuurpunt.

Wil je de natuur een duwtje in de rug geven, en stiekem iets meer kans maken om deze unieke vogel in je tuin aan te treffen? Dan plant je best distels, paardenbloemen, zonnebloemen, klis, teunisbloemen, els of bessenstruiken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Natuurpunt/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren