Tagtik

Iraanse ambassadeur weigert Belgische bollebozen handdruk te geven

Van 28 juli tot en met 4 augustus vind in Teheran, Iran, de 29ste informatica-olympiade plaats. Voor de Belgische studenten is het tot 13 mei nagelbijten want dan pas wordt de Belgische selectie bekendgemaakt, in het bijzijn van de Iraanse ambassadeur. Deze komt echter nu al met een opmerkelijke waarschuwing.

"Het is een Iraans cultureel-religieus gebruik dat personen van hetzelfde geslacht elkaar begroeten met een handdruk, en personen van verschillend geslacht elkaar begroeten met een hoofdknik. De ambassadeur en zijn gevolg zijn verplicht om dit gebruik te respecteren bij publieke evenementen zoals dit", staat te lezen in een brief die de deelnemende scholen reeds ontvingen. De Iraanse ambassadeur weigert bijgevolg om de geselecteerde Belgische meisjes in België de hand te drukken.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) vindt dit alvast absurd: "Ik vind diversiteit belangrijk en ben de eerste om een inclusieve benadering te bepleiten, maar dit is confronterend. Welk signaal stuurt de ambassadeur hiermee uit naar de meisjes die straks de Bel­gische winnaars worden? Misschien is dit gangbaar in Iran, maar hier niet". (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren