Tagtik

Jonge torenvalkjes gruwelijk gestenigd

Onbekenden gooiden een zware baksteen van op de grond zo'n vier meter hoger in het nest van een koppel torenvalken. Twee van de vier jongen hebben deze laffe daad niet overleefd.

Deze daad van extreme dierenmishandeling vond plaats in Retie op een veld waar de lokale imkers een uitgebreide bloemenweide inzaaiden voor de bijen. Ook plaatsten deze natuurliefhebbers een nestkast voor valken op een vier meter hoge paal. Vorige week werden in deze nestkast vier jonge torenvalkjes geboren.

Zaterdagochtend blijven er daar nog slechts twee van over, vertelt imker Robert Damen. Volgens hem is het geen kwajongensstreek of een toevallige baksteen die uit de lucht viel. "Want vorig jaar werd het nest ook al verstoord en werd uiteindelijk ook de moedervalk zelf geliquideerd. Dat kan geen toeval meer zijn. Daarom zoeken we getuigen en doen een oproep aan omwonenden, wandelaars en fietsers. Of zij mogelijk iets verdachts gezien hebben op onze bijenweide?", zegt de imker verontwaardigd.

Mogelijk hebben duivenmelkers of jagers het op de torenvalken gemunt, al is dat volgens Robert Damen helemaal niet nodig.  "Een torenvalk is veel kleiner, ongeveer zo groot als een kauw, en vangt helemaal geen duiven. Ook de jagers hoeven hem niet te vrezen, want patrijzen of konijnen laat hij met rust. Een torenvalk eet alleen muizen, kevers en insecten", zegt hij zaterdagochtend in Het Nieuwsblad. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren