Tagtik

Journalist Maarten Vangramberen probeert het onmogelijke

Maarten Vangramberen (38), Vlaams sportanker bij de VRT,  verruilde afgelopen zaterdag zijn microfoon en statige nieuwsstudio voor de halve marathon van Zwolle. Daar stond hij immers met een duidelijke missie aan de startlijn.

Met borstnummer 13 kon Maarten Vangramberen in het elitevak van de halve marathon van Zwolle van start gaan. "We zijn volop bezig met de opnames van een nieuwe Canvas-reeks over wereldrecords in de sport", vertelt Vangramberen voor de start. Deze nieuwe documentairereeks bracht Vangramberen samen met een cameraploeg tot het Nederlandse Zwolle, in de provincie Overijssel.

Niemand minder dan de wereldrecordhouder op de marathon, de Keniaan Dennis Kimetto, stond immers ook aan de start van de Scania halve marathon van Zwolle. Op vrijdag kon Vangramberen een exclusief interview houden met de Keniaanse topatleet. Zaterdagavond stond de sportjournalist voor zijn nieuwste Canvas-reeks met een duidelijke missie in het elitestartvak: de wereldrecordhouder Dennis Kimetto zo lang mogelijk volgen!

Vangramberen, die een atletiekverleden heeft op de 800 m, maakte zich echter geen illusies: "We willen aantonen hoe absurd snel het wereldrecord voor een gewone mens wel is, daarom ga ik proberen om Kimetto zo lang mogelijk te volgen. Ik zal trachten om tot 800 m het moordende tempo te volgen", vertelt de journalist vooraf.

Meteen van bij het startschot jagen de Afrikaanse toplopers het tempo de hoogte in, met Vangramberen die Kimetto als een schaduw volgt. Na een goede 800 m kan Vangramberen de verzuring niet meer onderdrukken en stapt hij uit de wedstrijd. Wanneer de nieuwe Canvas-reeks op de buis te zien zal zijn, is nog niet geweten.

Dennis Kimetto beëindigde de halve marathon van Zwolle echter ook niet, met nog 6 kilometer te gaan, stapte hij met kniepijn uit de race. De overwinning ging uiteindelijk na iets meer dan 21 kilometer naar zijn landgenoot Richard Mengich, die in deze tropische omstandigheden voor het derde jaar op rij aan het langste eind trekt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren