Tagtik

"Kamerleden moeten ook hun privé-inkomsten aangeven"

De Federale Deontologische Commissie bestaat reeds een jaar. Deze instelling werd door de Kamer in het leven geroepen en buigt zich over de deontologische principes van mandatarissen. Deze commissie met adviserende functie onder leiding van Danny Pieters (N-VA) heeft zich uitgesproken over Kamerleden die meerdere mandaten combineren.

Eerst en vooral adviseert de Federale Deontologische Commissie Kamerleden om geen nevenactiviteiten op te nemen waar belangenvermeninging zou kunnen ontstaan. Waneer een Kamerlid toch meerdere jobs combineert, vraagt de commissie een volledige transparantie. Zo wil het inkijk hebben in alle activiteiten van het Kamerlid, ook de verdiensten wil het kunnen controleren. "Indien nodig moeten ook de activiteiten van de partner en/of kinderen worden gemeld als ze aanleiding kunnen geven tot belangenvermenging. De aangifteplicht geldt ook voor jobs in de privé­sector", luidt het advies van de Federale Deontologische Commissie in De Standaard.

De commissie wil dat de Kamer binnenkort vooraf een Kamerlid de toelating zou moeten geven indien hij of zij wil cumuleren. Dit alles om gecontesteerde situaties zoals bij Siegfried Bracke te vermijden in de toekomst. (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren