Tagtik

Kim Jong-un lanceert raket en bedreigt VS

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un geeft op de staatstelevisie toe dat hij zondag een middellangeafstandsraket heeft afgevuurd. Het ging om een nieuw type ‘grond-grond’ ballistische middellangeafstandsraket die een kernkop kan dragen en die afgevuurd werd in Pyongyang.

Kim Jong-un meldt via het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA dat hij persoonlijk getuige was van de test en hij waarschuwt de Verenigde Staten dat de nieuwe raket een uitzonderlijke reikwijdte heeft. De zondag afgevuurde raket bereikte namelijk een hoogte van 2.111,5 kilometer en een afstand van 787 kilometer en landde uiteindelijk in de Japanse zee.

Noord-Korea waarschuwde de Verenigde Staten maandag nog via KCNA dat hun operatiegebied op het vasteland en in de Stille Oceaan wel degelijk binnen de reikwijdte ligt van het nieuwe type raket dat succesvol getest werd zondag.

De Amerikaanse president Trump reageert verbolgen op de bedreigingen. Zo roept hij op tot strenge sancties tegen Pyongyang. De Europese Unie spreekt van een “bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid”. Dinsdagnamiddag zal een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad plaatsvinden omtrent de provocaties van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. (Skwadra by Tagtik/Source: KCNA - ABC News/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren