Tagtik

Kinderen straks gratis naar dokter?

Als het van SP.A-parlementslid Karin Jiroflée afhangt, gaan kinderen binnenkort gratis naar de dokter. Ze dient een wetsvoorstel in om het remgeld voor kinderen en jongeren te schrappen. SP.A wil ook de zogenaamde 'derdebetalersregeling' invoeren voor kinderen en jongeren. Volgens Jiroflée vermijd je zo duurdere behandeling. Dat meldt De Zondag.

Uit Europees onderzoek blijkt dat 900.000 Belgen een bezoek aan een huisdokter uitstellen, omdat ze het niet kunnen betalen. Jiroflée pleit er dan ook voor om een doktersbezoek voor kinderen en jongeren gratis te maken. "Eén op vier kleuters raadpleegt zelfs nooit een arts. Dit is in deze moderne tijden onaanvaardbaar.", zegt Jiroflée. Door het remgeld te schrappen zal er een drempel wegvallen waardoor deze doelgroep sneller een dokter zal raadplegen. 

Het SP.A-parlementslid is ook voorstander van de derdebetalersregeling. Volgens Jiroflée is het nutteloos om eerst het geld bij de dokter voor te schieten en nadien een deel terug te krijgen via je zorgkas door het indienen van het doktersbriefje.

SP.A heeft berekend dat deze nieuwe maatregelen maximaal 9 miljoen euro gaan kosten. "Een peulschil als je weet dat minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) 900 miljoen euro bespaart in deze sector.", besluit Jiroflée. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren