Tagtik

KUL bewees het: alle Europese huiskatten komen uit Egypte

Je huiskat mag dan wel geregeld van huis zijn, ze zal meer dan waarschijnlijk het Europese continent nog niet verlaten hebben. Toch heeft ze al een lange weg afgelegd. Lang werd gedacht dat de poezen die in Europa als gezelschapsdier gehouden worden, afstamden van de Europese wilde kat. Dat blijkt nu helemaal niet te kloppen.

Belgische wetenschappers van de KULeuven en het ­Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen onderzochten het DNA van de huiskat en dat van 200 katten die gevonden werden in archeologische sites in Zuidwest-Azië, Afrika en Europa.
Uit deze vergelijkende studie van de beenderen bleek dat de domesticatie van de kat in twee bewegingen doorheen de tijd is gebeurd. De opvallendste conclusie, en tevens een revolutionaire ontdekking, is dat alle gedomesticeerde katten afstammelingen zijn van de ­Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica).

De ­Afrikaanse wilde kat werd on­geveer 10.000 jaar geleden door de landbouwers in Mesopotamië getemd en stak 6.000 jaar geleden de Bosporus over. Maar zo’n 3.000 jaar geleden kwamen ook vanuit Egypte katten naar Europa. De Egyptische genetische variant van de huiskat komt in onze contreien vaker voor, bewezen de Belgische wetenschappers.

Archeozoöloog Wim Van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bewees met deze genetische studie dat onze huiskatten niets te maken hebben met de Europese wilde kat, maar wel afstammen van de Afrikaanse wilde kat die 10.000 jaar geleden door landbouwers in Mesopotamië getemd werd. Goed 6.000 jaar geleden stak ze de Bosporus over en 3.000 jaar geleden werden ook katten vanuit Egypte naar Europa gevoerd. Daardoor ligt de Egyptische kat aan de genetische basis van de huiskatten die we nu in België massaal houden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren