Tagtik

Londen, geboortestad van het 'low cost' terrorisme?

Een bestelwagen, drie keukenmessen, enkele valse bommengordels en drie vastberaden mannen, meer was er niet nodig om zaterdagavond een bloedbad aan te richten in Londen. Zeven mensen kwamen om het leven en achtenveertig anderen raakten gewond. Zonder de vliegensvlugge tussenkomst van de politie en de de dappere tussenkomst van enkele Londenaren, zou het dodentol nog hoger opgelopen zijn.

De terroristen bespaarden duidelijk op middelen en dit 'low cost' terrorisme baart anti-terreurexperts uit heel Europa zorgen. De laffe modus operandi van de aanslag in Borough Market staat in schril contrast met de vorige werkwijzen die bij eerdere terreuraanslagen gebruikt werden.

Als terroristen geen wapens of explosieven aankopen, wordt het voor de politie ook moeilijker om mogelijke aanslagen op tijd op het spoor te komen om ze te verijdelen. Wat eveneens zorgen baart is het feit dat deze gebruikte werkwijze van zaterdagavond in Londen zeer toegankelijk is voor veel mensen, waardoor veel meer verdachten in het oog moeten gehouden worden. De Europese inlichtingendiensten moeten dringend investeren in hun middelen zodat niemand zich nog op sociale media kan beroepen in de voorbereiding van een aanslag of het oproepen tot, ook moeten berichtenapps nog beter bewaakt worden en moeten telefonische oproepen sneller traceerbaar zijn.

Deze vorm van 'low cost' terrorisme wordt een belangrijke uitdaging voor de Europese politiediensten en vormt een nieuwe bedreiging voor onze democratie. Europa beseft dat de tijden van besparingen in de veiligheidsdiensten en inlichtingendiensten voorgoed voorbij zijn.

(LpR and Skwadra for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren