Tagtik

'Luchtvervuiling alarmerend hoog in Brussel'

De concentratie stikstofdioxide aan de belangrijkste Brusselse verkeersassen is in werkelijkheid veel hoger dan de verschillende officiële metingen doen vermoeden. Dat beweert de ngo ClientEarth, die vorig jaar al in naam van verschillende Brusselaars naar de rechter trok.

"Tijdens de periode waarin we hebben gemeten, was de luchtvervuiling in Brussel volgens de officiële metingen het ergst in de Kroonlaan. Daar ging het om concentraties van 50 microgram per kubieke meter. Onze meetresultaten laten zien dat het op andere plekken nog veel erger is", zegt Ugo Taddei, advocaat bij ClientEarth. "Zo bedroeg in de Wetstraat de concentratie stikstofdioxide (NO2) tijdens metingen in februari en maart gemiddeld 91 microgram per kubieke meter", zegt ClientEarth. Europa legt echter strenge reglementeringen op wat betreft de luchtvervuiling. Zo mag het jaargemiddelde aan stikstofdioxide niet meer bedragen dan 40 microgram per kubieke meter.

ClientEarth beweert dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heel selectief omgaat met resultaten van de metingen om onder de Europese norm te blijven. "De ergste plekken zijn de straten waar veel dieselwagens passeren. Het Gewest is via de Europese regelgeving verplicht om net daar te meten – op plaatsen waar de blootstelling aan luchtvervuiling het ergst is. Maar in de plaats daarvan wil het de luchtvervuiling meten op de Esplanade voor het Europees Parlement, hoewel daar weinig verkeer is en we ook lage NO2-concentraties gevonden hebben", verklaart ClientEarth-advocaat Ugo Taddei de doordachte inplanting van de meetstations.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren