Tagtik

Macron verslaat Russische hackers met koekje van eigen deeg

Vrijdag probeerden Russische hackers met een ultieme hackpoging om presidentskandidaat Emmanuel Macron te destabiliseren. Het cyberteam van Macron was de hackers echter te slim af.

Hetzelfde hackcollectief dat eerder probeerde om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden door een reeks e-mails te lekken waaruit bleek dat Hillary Clinton haar tegenstander Bernie Sanders buitenspel had gezet, wou ditmaal net voor aanvang van de Franse presidentsverkiezingen Marine Le Pen (Front National) een dienst bewijzen. Het Russische hackerscollectief 'Fancy Bear' slaagde erin om interne mails en documenten van Macron te bemachtigen en vervolgens door te spelen aan Wikileaks en online te gooien op de site 4Chan.

Het campagneteam van Macron reageerde echter alert en maakte vrijdag meteen bekend dat het gehackt was. Het cyberteam van Macron communiceerde dat veel van de gelekte documenten en het nieuws dat zou afkomstig zijn van Macron, vals is. De media nam deze mededeling van Macron over. De Franse regering waarschuwde meteen dat media die de gelekte documenten zouden verspreiden, strafrechtelijk vervolgd zouden worden.

Wikileaks reageerde eerst met ongeloof over het feit dat de data die ze zouden gelekt hebben 'fake' was. Niets lijkt echter minder waar nu. Volgens The Daily Beast schreef het cyberteam van Macron zich na het ontdekken van de hacking bewust in op  phishing pagina's om bewust valse informatie te verspreiden. "Je kan die adressen letterlijk overspoelen met paswoorden en log-ins, zowel echte als valse, zodat de hackers heel wat tijd nodig hebben om ze te ontcijferen", zei de leider van Macrons cyberteam Mounir Mahjoubi aan Daily Beast.

Omdat de hackers uiteindelijk overspoeld werden door data en zelf niet meer wisten wat nu echt en vals was, gooiden ze vrijdag alles in allerijl online. Hierdoor werd bij de Franse bevolking het vermoeden gevoed dat de gelekte data wel eens vals kon zijn.

Door deze sluwe strategie kon het cyberteam van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron de Russische cyberaanval, die erop gericht was om Le Pen tot president te bombarderen, te snel af te zijn. Bijgevolg kon Macrons team ook Wikileaks buitenspel zetten door hen zelf te overspoelen met fake data. (Skwadra by Tagtik/Soucre: The Daily Beast/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren