Tagtik

Minister belooft wantoestanden verschil in pensioen aan te pakken

Er ontstond deze week heel wat heisa rond een welbepaalde casus die massaal via sociale media gedeeld werd. Twee Waalse vriendinnen, Virginie (61) en Caroline (59) lieten hun pensioen berekenen en kwamen tot een ontnuchterend resultaat. Caroline werkte zes jaar lang en besloot dan huismoeder te worden om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Haar vriendin Virginie werkte eerst als winkelbediende en startte dan een eigen zaak, zij heeft een professionele carrière van veertig jaar en betaalde ook al die tijd pensioenbijdragen.

Wat bleek, Caroline had recht op een maandelijks pensioen van 1.134 euro, terwijl Virginie die veel langer werkte èn jarenlang pensioenbijdrage betaalde, het met amper 914 euro moet zien te rooien. De moraal die Caroline en Virginie uit het verhaal haalden was: "In België vang je meer pensioen als werkloze dan wanneer je heel je leven hard gewerkt hebt".

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) belooft nu, nadat hij in de Kamer op het matje werd geroepen door meerderheidspartijen Open VLD en N-VA, dat langdurig werklozen minder pensioen zullen krijgen. Ook beweert Bacquelaine dat hij de pensioenen voor zelfstandigen reeds naar boven heeft gekregen, maar hij zal nog een extra inspanning doen om de ongelijkheid met loontrekkenden verder weg te werken, zei hij. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren