Tagtik

N-VA reageert op Saudi-Arabisch lidmaatschap vrouwenrechtencommissie

Peter De Roover, Kamerfractieleider van de N-VA, buigt zich over het nieuwe lidmaatschap van Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. "In een internationale organisatie als de Verenigde Naties schijnt het normaal te zijn dat er landen in komen te zitten met opvattingen die heel ver af staan van de onze. We moeten eens goed nadenken over wat we met een dergelijke commissie doen", zegt hij in een eerste reactie aan VRT Nieuws.

Vele Europeanen reageerden eerder deze week al stomverbaasd toen het nieuws naarbuiten kwam dat Saudi-Arabië weldra lid wordt van de vrouwenrechtencommisie van de Verenigde Naties. Ook De Roover vindt het absurd dat een land waar de vrouwenrechten publiekelijk geschonden worden, nu lid wordt van de VN-vrouwenrechtencommisie. Hij verwerpt de rol van deze commissie dan ook en wenst deze niet meer geloofwaardig te nemen: "Dat kan voor ons geen maatstaf worden en zijn voor vrouwenrechten. Wat daarin gezegd wordt, kunnen we wat ons betreft verticaal klasseren".

De  VN-vrouwenrechtencommissie bestaat uit een panel van 45 landen dat als grootste taak heeft om de rechten van de vrouw wereldwijd te promoten en te streven naar gelijkheid. In Saudi-Arabië mogen vrouwen enkel op straat in gezelschap van een mannelijk familielid verschijnen en vrouwen mogen er niet met de auto rijden.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt zegt dat alles erop wijst dat België voor de toetreding van Saudi-Arabië heeft gestemd. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT Nieuws - De Redactie/Illustration picture: Belga)

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="nl"><p lang="nl" dir="ltr">Net in <a href="https://twitter.com/hashtag/dekamer?src=hash">#dekamer</a>: op mijn vraag of België VOOR Saoedi-Arabië heeft gestemd in de Vrouwencommissie van ECOSOC, wijst alles op een JA <a href="https://twitter.com/hashtag/schande?src=hash">#schande</a></p>&mdash; Wouter De Vriendt (@WouterDeVriendt) <a href="https://twitter.com/WouterDeVriendt/status/857261811988656129">26 april 2017</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ook dit kan u interesseren