Tagtik

Na massale reddingsactie op zee: 'Chirloleiding krijgt factuur gepresenteerd'

Zondagnamiddag zijn in Oostende dertien kinderen aan de verdrinkingsdood ontsnapt. Ze gingen pootjebaden op een plaats waar dit verboden was. Door de sterke stroming werden ze verder de zee in gesleurd en konden ze uiteindelijk maar nipt gered worden.
De dertien kinderen zijn lid van een jeugdbeweging uit het Gentse. De hele bende nam plaats op het strand aan de Westelijke strekdam. Op deze plaats is het verboden te zwemmen, maar hier trokken de kinderen zich niks van aan. De kinderen kwamen echter al snel in de problemen en de leiders belden onmiddellijk de hulpdiensten. Vier ambulances, een helikopter en de brandweer van Oostende kwamen ter plaatse.

Gelukkig voor de kinderen kon de scheepvaartpolitie met hulp van de leiders iedereen al snel op het droge krijgen. Dertien van hen werden wel voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Deze massale reddingsactie heeft echter een immens prijskaartje en daar wil de stad Oostende noch de provincie voor opdraaien. "Ik vind het eerlijk gezegd zelfs crimineel dat jeugdleiders met kinderen in onbewaakte zones gaan zwemmen. Dat ze dat hoegenaamd niet wisten, toont een gebrek aan verantwoordelijkheid. Ik ga de nationale Chiroleiding hierop aanspreken. Die leiders zouden een bolwassing moeten krijgen", reageert West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé fors.

De factuur van de reddingsactie wil Decaluwé dan ook doorschuiven naar de chiroleiding. "Een helikopter als de Sea King uitsturen, kost bakken geld. Natuurlijk moeten reddingsdiensten altijd stand-by staan om mensen te redden. Maar ik vind dat er gedreigd mag worden met een factuur voor mensen die in de onbewaakte zones gaan. Als je in Zwitserland buiten de skipiste wordt gered, zal je de factuur ook krijgen, hoor", dreigt de gouverneur van West-Vlaanderen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren