Tagtik

Nieuwe reuzenspin ontdekt: "Bijna zo groot als een bord"

Een nieuwe spinnensoort met een diameter van maar liefst 23 cm werd deze week door wetenschappers in de Mexicaanse staat Baja California erkend.

De reuzenspin, die de naam Califorctenus Cacachilensis meekreeg, werd voor het eerst waargenomen in de grotten van Las Cacachillas, vertelt Maria Luisa Jimenez, onderzoekster bij het wetenschappelijk centrum noord-west (CIBNOR). "Toen ik het dier voor de allereerste keer zag, was ik heel erg geschrokken van de grootte", vertelde Jimenez dinsdag aan AFP. "Tijdens mijn hele carrière heb ik nooit zo'n grote spin gezien. Ze is bijna zo groot als een bord!".

In 2013 werd de spin voor het eerst gezien door wetenschappers van het Museum der Natuurwetenschappen uit San Diego die samen met plaatselijke Mexicaanse onderzoekers een expeditie voerden. Om duidelijkheid te krijgen of het om een unieke soort gaat die nog nooit werd waargenomen en of deze reuzenspin misschien een link heeft met andere soorten, werd beroep gedaan op de expertise van Jimenez. "We vingen acht van deze spinnen. We hebben deze allen grondig onderzocht en kunnen nu concluderen dat dit een nieuwe diersoort is", zegt Maria Luisa Jimenez met gepaste fierheid.

"De spin is niet gevaarlijk, als je ze niet probeert te vangen", vertelt Jimenez met een kwinkslag. Ook is het gif van deze Califorctenus Cacachilensis is niet giftig, besluit de Mexicaanse wetenschapster bij AFP. (Skwadra by Tagtik/Source: AFP/Illustration Picture: Youtube)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Knx6vC2_LBY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook dit kan u interesseren