Tagtik

"Niks doen aan vrijkomen asbest? Crimineel!"

Minister van Milieu Joke Schauvliege heeft de milieu-inspectie bevolen om bodemstalen te nemen op en rond het stortterrein van asbestverwerkend bedrijf SVK in Sint-Niklaas. De lokale afdeling van de PVDA had stalen genomen die wezen op de aanwezigheid van sporen van losliggend asbest op het terrein zelf, maar ook in de directe omgeving van het stortterrein. Uit de analyse die de PVDA liet maken, blijkt de kans groot dat de asbestdeeltjes vrijkomen.

Toch is er nog geen reden tot paniek, zo vindt professor pneumologie Ben Nemery van de KU Leuven bij De Morgen: "De kans bestaat effectief dat mensen asbest zullen inademen. Hoe klein het risico ook is, het is onaanvaardbaar en het moet absoluut vermeden worden. Weten dat er asbest vrijkomt en er niks aan doen, goed wetende hoe schadelijk de stof is en hoe vreselijk de ziekte, is gewoonweg crimineel."

Na een klacht van buurtbewoners moet het bedrijf tegen donderdag aan de milieu-inspectie een plan voorleggen met concrete maatregelen die moeten voorkomen dat het asbestcementhoudend afval vrijkomt.

Burgemeester Dehandschutter kondigt meer controles aan van het transport van en naar het bedrijf. De s.pa vraagt de voorlopige sluiting van de stortplaats.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren