Tagtik

Oekraïners eindelijk zonder visum Europa in

Vanaf vandaag kunnen Oekraïeners eindelijk naar Europa reizen zonder vooraf een visum aan te vragen. Ze kunnen vanaf nu maximaal 90 dagen zonder visum afreizen naar Europa. In de hoofdstad Kiev kwamen na middernacht tienduizend mensen op straat om dit te vieren. 

Persbureau Interfax meldt dat in de eerste uren al ongeveer 600 mensen met hun biometrisch paspoort de grens overstaken. Volgens president Petro Porosjenko betekent dit de definitieve afsplitsing van het Russische Rijk. "De woorden 'Back in the USSR' zullen we nu alleen nog van The Beatles horen.", aldus de president.

Vooraleer de afschaffing van het visum er kwam, werden jarenlange onderhandelingen gevoerd. Het visumvrije verkeer geldt wel niet voor Ierland en de UK. Ook kan de afschaffing in uitzonderlijke gevallen onmiddellijk terug opgeschort worden. Bijvoorbeeld wanneer er een te zware migratiedruk heerst of teveel Oekraïners in een EU-land blijven nadat de periode van 90 dagen verstreken is. (Skwadra by Tagtik/Source: Interfax/Illustration Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren