Tagtik

[UPDATE] Ook Belgen slachtoffer van wereldwijde cyberaanval

In nu al bijna 100 landen zijn bedrijven en instellingen het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval met ransomware. Wie getroffen wordt, moet bitcoins (ter waarde van 300 dollar of 275 euro) betalen aan de misdadigers om zijn bestanden opnieuw beschikbaar te krijgen.

In Engeland werden ziekenhuizen getroffen, in Spanje de telefoonmaatschappij Telefónica, in Portugal de maatschappij  Portugal Telecom, in de VS het pakjesbedrijf FedEx, in Zweden de diensten van een stad, in Rusland het Ministerie van Binnenlandse Zaken, in Frankrijk autoconstructeur Renault, in Duitsland de spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn.

Ook in België zouden bedrijven zijn aangevallen door het virus, zoals het UZ Gent. "Donderdagnacht hebben we een vijftal berichten ontvangen met het virus, maar die zijn door onze firewall tegengehouden", aldus IT-verantwoordelijke Christian Pollet bij Het Nieuwsblad. Een bedrijfsleider uit Marcinelle getuigde bij RTL dat zijn netwerk van zes computers werd besmet.

Volgens The New York Times zou de aanval gebruikmaken van een lek in het besturingssysteem Windows. Beveiligingsbedrijf Avast meldde dat de meeste slachtoffers vallen in landen waar verouderde versies van Windows worden gebruikt.

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren