Tagtik

Opgepast: ISIS-strijders keren massaal terug

IS verliest in Syrië en Irak steeds meer terrein, het ooit zo machtig gewaande kalifaat brokkelt af. Hierdoor willen vele buitenlandse strijdkrachten massaal terugkeren naar hun thuisland.

Zowel rond Mosoel (Irak) als Raqqa (Syrië) wint de internationale coalitie van Arabisch-Koerdische troepen en een Westerse luchtmacht steeds meer terrein waardoor het gebied dat terreurorganisatie IS bezet steeds kleiner wordt.

The Guardian meldt dat heel wat IS-strijders zwaar ontgoocheld zijn door het terreinverlies en hun geloof in het kalifaat steeds meer verliezen. Volgens de Engelse krant staan duizenden IS-strijders daarom klaar om IS te verlaten en terug te keren naar hun thuisland. Dat levert heel wat strijders op die via Turkije hopen te kunnen vluchten.

"ISIS heeft altijd een succesverhaal geprojecteerd. Hun slogan was dan ook blijven uitbreiden en daarin zijn heel wat jongeren gaan geloven. Nu is diezelfde lokroep er niet meer. De potentie en relevantie van ISIS is stilaan aan het afnemen", zegt Shiraz Maher van het International Centre for the Study of Radicalisation in Londen.

Verschillende IS-strijders zullen de organisatie de rug toekeren en terugkeren naar Europa. Onder deze mensen zullen echter ook IS'ers zitten die wraak willen nemen in Europa en die het gedachtegoed nog steeds aanhangen, bendadrukt Maher: "De dreiging van ISIS zal de komende maanden en jaren enkel toenemen omdat de druk op de terreurgroep steeds groter wordt. De oorlog tegen hen zal veranderen in eentje van inlichtingen. Door ISIS militair te verslaan, ontneem je hen een territorium en voorkom je het aantrekken van nieuwe strijders. Maar je kan en mag de terugkeer van strijders naar hun thuisland niet onderschatten". (Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren