Tagtik

Opnieuw één bommenmaker voor IS in Europa?

Na de aanslag in Manchester trekt het Verenigd Koninkrijk het dreigingsniveau op naar 'kritiek': het houdt dus rekening met nieuwe aanslagen. De terrorist in Manchester gebruikte een professionele bommengordel en dat kan erop wijzen dat IS (als die achter de aanslag zou zitten) opnieuw over een persoon in Europa beschikt die dergelijke bommen kan maken.

Bij de laatste aanslagen van IS vielen de meeste slachtoffers immers door het gebruik van kalasjnikovs of het inzetten van vrachtwagens. Het was van Brussel geleden dat er nog zoveel doden vielen door explosieven.

De bommengordel in Manchester was gevuld met moeren en bouten om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Zo'n bom maken is geen makkelijke klus. Sommige experts menen daarom dat er één bommenmaker voor heel Europa door IS is geïnstalleerd, zoals Najim Laachraoui dat vroeger was, de man die voor de bommen in Parijs en Brussel zorgde.

Andere deskundigen wijzen erop dat er handleidingen en video's circuleren waarin wordt uitgelegd hoe amateurs bommen kunnen maken omdat alle onderdelen in een gewone apotheek te verkrijgen zijn.

(Fausto by Tagtik/Bron: Volkskrant/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren