Tagtik

(+PHOTO) Belgische is nieuwe Franse minister van Cultuur

De Franse president Emmanuel Macron stelde woensdag zijn nieuwe regering voor. Een opvallende naam is die van de Belgische Françoise Nyssen (65)  die minister van Cultuur werd.

Françoise Nyssen werd geboren in het Brusselse Etterbeek. Na haar studies aan de ULB en de scheiding van haar ouders, vergezelde ze haar vader Hubert naar het Franse Arles. In Frankrijk richtte haar vader in 1978 de uitgeverij Actes Sud op, waar Françoise twee jaar later zelf begon te werken en directeur werd. "Enkele jaren later heeft ze samen met haar man een groot cultuurcentrum opgericht waar theater, muziek, boeken en een heleboel andere cultuuruitingen aan bod komen. Actes Sud is een grote uitgeverij, maar het is een familiaal huis", vertelt Lieve Joris, auteur bij de uitgeverij Actes Sud, aan Radio 1.

Door haar jarenlange praktijkervaring in de cultuursector krijgen de Fransen nu een minister van Cultuur die haar portefeuille door en door kent. Lieve Joris benadrukt in 'De wereld vandaag' op Radio 1 dat Françoise Nyssen een enorm moedige vrouw is, zo pleegde haar zoon zelfmoord, maar kwam ze dit drama te boven. "Hij was een jongen die het moeilijk had op de middelbare school. Nadien heeft Nyssen samen met haar man een project opgestart voor jongeren die niet goed meekunnen op school en waar ze in de vrije natuur kunnen werken", zegt Joris. Ook brandde niet zo lang geleden het huis van de nieuwe Franse minister af waardoor ze veel persoonlijke spullen verloor.

"Telkens haar iets overkomt, horen we even later dat ze weer iets nieuws is begonnen", beschrijft Lieve Joris het karakter van de nieuwe Franse minister van Cultuur, die de Belgisch-Franse nationaliteit bezit. (Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren