Tagtik

'Roemeense trucker moest in België in onmenselijke omstandigheden werken'

De  57-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur Nicola Brezeanu beleefde vorig jaar de schrik van zijn leven toen zijn gasfornuisje ontplofte terwijl hij met zijn vrachtwagen geparkeerd stond in de loods van transportbedrijf Dandoy in het Vlaams-Brabantse Asse. De Roemeen raakte hierbij zwaargewond aan zijn been, handen en gezicht. "In de loods stonden op dat moment gevaarlijke stoffen opgeslagen, maar de firma gedoogde dat we kookten op gasflessen. Er was wel een keukentje, maar dat was niet altijd vrij", vertelt Nicola aan HLN.

Desondanks de zware brandwonden moest de Roemeense chauffeur daags na zijn ongeval terug de baan op van het Belgische bedrijf, schrijft HLN. "Ik moest de dag erna alweer vertrekken richting Frankrijk. Ik had pijn, maar kón niet weigeren. Want wie niet kan werken, moet terug naar huis. En niet rijden, is geen inkomen", zegt de Roemeense vrachtwagen chauffeur.

De familie van de Roemeen is verbolgen dat hij niet meteen medische verzorging kreeg van het Belgische bedrijf.  "Het truckersleven is overal hard, maar nog nooit heeft een baas me gevraagd om met verwondingen te werken", sluit hij ontgoocheld af bij HLN.

De Belgische firma schuift het hangijzer echter door naar Eurotrucks, het bedrijf dat voor hen in onderaanneming werkt en waar de  Roemeen een contract bij tekende. "De bemerkingen van de chauffeur over medische hulp, loon, vakantie en werkuren zijn voor rekening van zijn werkgever", reageert de firma Dandoy. (Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren