Tagtik

'Schandaal bij vzw De Brusselse Keukens nog veel groter dan Samusocial'

Vzw De Brusselse Keukens is in het oog van een ongeziene storm terecht gekomen. De vereniging bereidt en levert maaltijden in crèches, rusthuizen, ziekenhuizen en op de administratieve diensten van OCMW's. Toch lijkt ook deze Brusselse vzw veel geld te versluizen naar mensen die het niet nodig hebben, in plaats van de kwetsbare doelgroep nog beter te helpen.

Het is huidig waarnemend burgemeester van Brussel Faouzia Hariche (PS) die voorzitter is van de raad van bestuur van De Brusselse Keukens. Deze cumulkoningin, zoals Bruzz haar beschrijft, cumuleerde tot 2015 maar liefst 21 mandaten, waarvan 7 betalende. Politiek benoemde leden van de raad van bestuur krijgen in deze vzw 77 euro per vergadering, als ze aanwezig zijn. Dit bedrag loopt echter fors op bij enkele leden van de raad van bestuur aangezien deze in een ander bureau en tegen een excessief hoge vergoeding zouden vergaderen. Vanaf 2014 werd een jaarlijkse vergoeding van 19.500 euro brutto toegekend aan de mensen uit de raad van bestuur die in dit speciaal opgerichte bureau vergaderden. Normaal gezien zou het bureau amper twee keer per maand vergaderen, maar dit zou vaak slechts een halfuur geduurd hebben.

Guy Opdebeeck (cdH) is afgevaardigde van het OCMW van Jette en zetelde tot voor kort in de raad van bestuur, maar maakte geen deel uit van het selecte kransje overbetaalden die vergaderden op het bureau. "Bijna 20.000 euro om twee keer per maand in het bureau te verschijnen? Terwijl men al een job heeft en het doelpubliek soms moet rondkomen met minder dan de helft?", reageert hij furieus. De raad van bestuur kon zijn kritiek maar moeilijk verkroppen, waardoor Opdebeeck uit de vzw gegooid werd.

Maar liefst dertien mensen zetelen in het bureau, dat op deze manier een kwart miljoen euro per jaar kost. Met waarnemend burgemeester Harichi aan het hoofd van deze raad, lijkt Brussel maar geen gezonde en oprechte stabiliteit te vinden in het stadsbestuur.

Arnaud Verstraete van Groen is het kotsbeu dat er wekelijks nieuwe PS-lijken uit de kast vallen en doet dan ook een oproep in De Morgen: "Ik roep alle partijen op om nu zelf bekend te maken welke mandatarissen wat verdienen en waar."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren