Tagtik

Schauvliege: "Geen internet? Dan geen bouwvergunning!"

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) wil meer mensen toegang geven tot het internet. Dat wil ze bekomen door enkel nog bouwvergunningen toe te kennen indien de woning toegang geeft tot het internet.

Vooral bij huurwoningen is er vaak nog geen internetverbinding, en dat wil minister Schauvliege vermijden in de toekomst. "Daarom dat we deze verplichting voortaan expliciet opleggen aan bouwers en ver­bouwers", zegt ze aan Het Nieuwsblad. Zo heeft een op de vijf huishoudens in Vlaanderen nog geen toegang tot het internet. Europa eist dat elk land haar inwoners een vlotte toegang tot het internet geeft. Wie binnenkort een huis wil verbouwen of een nieuwbouw zet, zal door de nieuwe stedenbouwkundige verordening internet moeten voorzien.

Ook telecomoperatoren Telenet en Proximus zijn voor deze beslissing van Schauvliege want nu is het vaak voor vele mensen onduidelijk wie de internetkabel nu eigenlijk moet leggen.  "Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Die moet zien dat in zijn huis of appartement een kabel binnenkomt. Met die ­kabel gaan onze technici vervolgens binnen in de woning aan de slag om de klant aan te sluiten op het internet", zegt Telenet-woordvoerder Isabelle Geeraerts. Door de verplichting op te leggen, vermijden kopers van een huis dat ze achteraf nog de oprit moeten openbreken om alsnog een internetkabel naar hun net aangekochte stulp te trekken en zullen minder kapitaalkrachtige huurders niet voor een onverwachte meerkost staan doordat ze hun huurwoning alsnog moeten voorzien van internet. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren