Tagtik

Thuisgemeente Theo Francken laat asielzoekers betalen

In het Vlaams-Brabantse Lubbeek moeten asielzoekers weldra 50 euro betalen als ze zich willen inschrijven in het vreemdelingenregister. Dat is volkomen wettelijk conform een nieuw Koninklijk Besluit dat vorige maand in voege ging, bevestigt staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Francken is afkomstig uit Lubbeek en deze gemeente is dan ook de eerste in Vlaanderen om een retributie van de asielzoekers te eisen. "Theo heeft ons hierop attent gemaakt. Als wij in het buitenland gaan wonen, moeten wij ook betalen. Dus waarom zouden zij dat hier niet moeten doen? Het is ook een principekwestie. Het asielcentrum in Lubbeek sluit tegen het einde van het jaar. Op die manier kunnen we er toch nog wat munt uit slaan. Want daar zijn al heel wat kosten aan geweest. De 300 asielzoekers die nu in het centrum zijn, hoeven nog niets te betalen. Wie er nu nog bijkomt, betaalt 50 euro. Die mensen hebben heus wel geld. Ze komen bij ons binnen met computers en iPhones. Dat zijn geen sukkelaars, hoor", vertelt Lubbeeks burgemeester Tania Roskams, partijgenoot van Francken bij N-VA.

Zowel Groen als CS&V zijn gekant tegen deze maatregel. "Dit is echt grof om geld uit hun miserie te willen slaan en dat mag ook niet volgens de wet. Bijna de helft van de asielzoekers wordt afgewezen, wat zouden ze deze mensen dan laten betalen voor administratie? Retributie bij de gemeenten kan enkel voor A-kaarten, dus niet voor asielzoekers, wel eventueel voor vluchtelingen. Bovendien kan dit enkel voor de verlenging, vernieuwing of vervanging van die A-kaart, dus niet voor de eerste inschrijving na de erkenning. De kans is zeer groot dat die mensen op dat moment zelfs niet meer in Lubbeek wonen", zegt CD&V-migratiespecialiste Nahima Lanjri met afschuw aan HLN. (Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren