Tagtik

Toprenner Stijn Vandenbergh getroffen door hersenbloeding na valpartij

De openingsrit van de Vierdaagse van Duinkerke werd dinsdag overschaduwd door een zware val. Tientallen renners smakten tegen het asfalt, het grootste slachtoffer is de 33-jarige Belg Stijn Vandenbergh.

Meteen na de massale valpartij bleef de renner van AG2R-La Mondiale onbeweeglijk liggen op het wegdek. Vandenbergh was even buiten bewustzijn en kreeg een zuurstofmasker aangereikt. Ploegleider Hilaire Van der Schueren was getuige van het verschrikkelijke tafereel: "Hij bloedde uit neus en mond. Er was grote paniek. Renners stonden te krijsen. De ambulance kon niet meteen door", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Vandenbergh werd uiteindelijk met de ziekenwagen naar het ziekenhuis van Valenciennes gebracht. Daar onderging de 33-jarige boomlange Belg meteen twee MRI-scans om de gevolgen van zijn val te achterhalen.

Hilaire Van der Schueren, ploegleider van Wanty-Groupe Gobert, was furieus dat de etappe in de Vierdaagse van Duinkerke niet geneutraliseerd werd na de zware val. "Ik heb die Spaanse wedstrijdvoorzitter nog opgebeld. Veel coureurs zijn getraumatiseerd door al die valpartijen die ze het afgelopen jaar meemaakten. Op dat stuk weg reed het peloton zeker 60 kilometer per uur. Dit deed terugdenken aan de val van Stig Broeckx. De UCI heeft het altijd over respect en veiligheid, maar als er dan iets gebeurt, laten ze de koers gewoon doorgaan."

Inmiddels gaat het de goede kant uit met Stijn Vandenbergh, bevestigde spoedarts Edwards aan de Noord-Franse krant La Voix du Nord. "Ze hadden het naast een hersenschudding ook over een trauma in de nek. Ik hoop dat alles goedkomt. Het is Stijns jaar niet. Dit is al de tweede hersenschudding van het jaar, hij had ook al een longontsteking, van alles. Toen ik zoveel telefoontjes kreeg, voelde ik onmiddellijk dat dit niet zomaar een val was", zegt Randy, de moeder van Stijns dochtertje, aan het Nieuwsblad.

Indien Vandenberghs toestand morgen of overmorgen stabiel is, wordt hij overgebracht naar het UZ in Gent. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="nl"><p lang="en" dir="ltr">BIG crash splits the peloton. Hope all are ok <a href="https://twitter.com/hashtag/4joursdedunkerque?src=hash">#4joursdedunkerque</a> St1 LIVE @ <a href="https://t.co/s2jecru4o8">https://t.co/s2jecru4o8</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/4jdd?src=hash">#4jdd</a> <a href="https://t.co/fY0zixm6GC">pic.twitter.com/fY0zixm6GC</a></p>&mdash; Cycling.TV (@CyclingTV) <a href="https://twitter.com/CyclingTV/status/861946129705037824">9 mei 2017</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ook dit kan u interesseren