Tagtik

Uitgeverij biedt excuses aan na 'aap' in Suske & Wiske

Heel wat mensen namen aanstoot aan een bepaalde tekening in het nieuwste album van Suske & Wiske. De uitgeverij wil nu haar verontschuldigingen aanbieden.

Afgelopen zaterdag lekte een tekening die afkomstig is uit de nieuwste Suske & Wiske. Op sociale media deden heel wat mensen hun beklag over een afbeelding uit het album waarop een zwarte vrouw met ontblote borsten en een zwarte man opstaan. De manier waarop de zwarte man afgebeeld was, vonden vele Vlamingen een te karikaturale stereotypering. Er ontstond dan ook een storm aan kritiek.

"Dit is een ontzettend racistische afbeelding van een zwarte man. Dit is een halve aap. Deze shit hoeven we niet meer te pikken", klonk het bijvoorbeeld bij schrijfster Dalilla Hermans. De lippen van de man waren voor veel mensen veel te groot getekend. Tekenares Stephanie Dehennin kroop zelf in haar tekenpotlood en paste de aanstootgevende afbeelding aan, zij deelde haar alternatief via sociale media.

Inmiddels reageerde Standaard Uitgeverij op alle commotie: "Het is nooit de bedoeling geweest om binnen de teksten en de scenario's iemand te schofferen. Deze reactie is echter gebaseerd op één tekening, de enige tekening van dit personage, een figurant dus in het verhaal. Er is een zeer divers aanbod van figuren in de strip." Aldus Ruth Van Ammel van Standaard Uitgeverij in De Morgen. Het stripalbum is echter al gedrukt en verspreid, zonder de aanpassingen die lezers suggereerden.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Standaard Uitgeverij)

Ook dit kan u interesseren