Tagtik

Verkracht door priester: 10.000 euro schadevergoeding

In de voorbije jaren heeft de katholieke kerk zo'n 3 miljoen euro aan schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. Dat blijkt uit het eindrapport van het Arbitragecentrum Seksueel Misbruik dat in het leven werd geroepen in de nasleep van de affaire-Vangheluwe.

Slachtoffers van wie de feiten verjaard waren, konden bij dit Arbitragecentrum terecht. 628 mensen klopten bij dit centrum aan, aan 506 slachtoffers werd een schadevergoeding uitbetaald. Bij de helft van de gevallen ging het om verkrachting (met een compensatie tot 10.000 euro), bij bijna 40 procent ging het om aanranding met bedreiging en geweld (met een compensatie tot 5.000 euro). Bij zeer ernstige feiten van langdurig seksueel gebruik (10 procent van de gevallen) liep de schadevergoeding op tot 25.000 euro.

De slachtoffers kwamen vooral uit Vlaanderen. "Wat niet betekent dat er in Wallonië minder misbruik was", aldus Rik Devillé van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk in Het Nieuwsblad. "In Vlaanderen is er echter al veel langer aandacht voor seksueel misbruik binnen de Kerk." (Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren