Tagtik

Verrassende resultaten seksonderzoek bij jongeren

'Seks onder je 25ste' is een onderzoek dat bij maar liefst 20.000 Nederlandse jongeren gevoerd werd door het Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland. Door deze antwoorden te vergelijken met de resultaten van 2012, zijn opmerkelijke evoluties aan de oppervlakte gekomen.

Nederlande jongeren beginnen gemiddeld een tot anderhalf jaar later aan seks dan vijf jaar geleden. Toen lag de gemiddelde leeftijd van 'de eerste keer' op 17.1 jaar, terwijl dat nu al 18.6 jaar bedraagt. Verschillende jongeren verklaarden dat ze zich er gewoon nog te jong voor vinden en met tal van afleidingen zoals school, sociale media en hobby's hebben jongeren het drukker dan ooit.

Maar liefst 40 % van de jongeren zegt geen condoom te gebruiken bij een onenightstand. Wanneer ze een vaste bedpartner hebben, gebruikt 70 % een condoom bij de eerste vrijpartij. De volgende keren neemt dit echter drastisch af tot zelfs geen gebruik meer. De ondervraagde jongeren gaven als belangrijkste reden hiervoor dat ze andere anticonceptie gebruiken, dat ze elkaar vertrouwen of dat het gewoon beter aanvoelt zonder.

In 2012 verstuurde slechts 4 % van de jongeren een naaktfoto van zichzelf en 6 % liet zich overhalen om een seksfilmpje te verzenden. Nu steeg dit al tot respectievelijk 12 en 13 %.

Jongeren worden eveneens toleranter tegenover holebi's, althans dat blijkt uit een hoopgevende evolutie. Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksulaiteit afkeurt, is fors gedaald. In 2012 keurde nog de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee mannen elkaar kusten op straat, terwijl nu nog maar 27 % van de jongens en 13 % van de meisjes raar opkijken.

(Skwadra by Tagtik/Source: NU/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren