Tagtik

Waalse wolf doodt Vlaamse schapen in Ardennen

De naar de Ardennen uitgeweken Vlaming Stijn Van Dyck verloor op amper enkele weken tijd al zeven schapen. De grote dader is een wolf, die sinds kort opnieuw ronddwaalt in de Waalse Ardennen.

"Drie keer heb ik dode schapen gevonden in de weide, de hals overgebeten, hele stukken bil weggereten. Zeven dood, enkele andere gehavend, de rest van de kudde doodnerveus. Een wolf, wist ik meteen, want een hond zou veel meer in het wilde weg gebeten hebben en er niet van gegeten hebben. Sindsdien sta ik elke dag met een bang hartje op", getuigt Stijn Van Dyck in Het Nieuwsblad.

Schapenherder Van Dyck verklaart echter niet de oorlog aan de wolf die zijn schapen opat. Integendeeel. De Vlaming volgde zelfs een cursus om meer te weten te komen over dit prachtige dier. Zo mag hij zich nu officieel ook 'observateur de loups' oftewel wolvenwaarnemer noemen.
De comeback van de wolf in België is niet slecht, zegt Van Dyck. "Tegenwoordig zit er te veel groot wild in de Ardeense bossen. De wolf kan de herten-, ­reeën- en everzwijnenpopulatie op natuurlijke wijze ­opnieuw onder controle brengen. ­Alleen moeten we onze schapen dan wel extra beschermen, want wolven zijn opportunisten, schapen weerloze prooien. Ik hou van de natuur en dus ook van de wolf. Maar ik ga niet lijdzaam toezien hoe mijn schapen één na één worden gedood."

Ter bescherming heeft de Vlaming al een Pyreneese berghond aangeschaft, deze durft immers de confrontatie aan te gaan met een wolf. Om zijn kudde van ruim 400 schapen te beschermen, zou hij echter vier van deze dieren moeten hebben. Maar door de hoge kostprijs, 500 euro per hond, is dit niet vanzelfsprekend. Daarom rekent hij op subsidies. "Ik hoop dat de Waalse minister van Natuur over de brug komt", zegt hij in Het Nieuwsblad. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren