Tagtik

Weet uw burgemeester binnenkort alles over u?

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente wil dat burgemeesters een 'moraliteitsonderzoek' kunnen instellen naar de personen die in hun gemeente een zaak willen starten. Hiermee zouden ze kunnen bekijken of ze eerder al veroordeeld werden en voor welke feiten.

"Nu kan iemand die bekend is voor zware drugsfeiten toch een jeugdcafé openen", zo zegt Koen Van Heddeghem van de VVSG bij De Morgen. "Of kun je een restaurant beginnen, terwijl iedereen weet dat je dat wellicht zult gebruiken om geld wit te wassen."

Om de burgemeesters meer slagkracht te geven, moet de gemeentewet worden aangepast en moet duidelijk worden gesteld wat wettelijk kan en wat niet. Omdat er bepaalde vrijheden ingeperkt dreigen te worden, moet ook rekening worden gehouden met de privacywet. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil werk maken van een wettelijke basis. In Antwerpen en Limburg starten binnenkort proefprojecten waarbij gegevens tussen diensten als politie, douane en gerecht meer zullen worden gedeeld.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren