Tagtik

Kosovo vreest sombere toekomst als Oekraïne valt

De Kosovaarse premier heeft gezegd dat de overwinning van Rusland in Oekraïne Servië zou aanmoedigen om terug te keren naar zijn expansionistische wensen.


Albin Kurti, die het land vanaf 2021 leidt, vertelde het persagentschap Associated Press in een interview dat het Westen verenigd moet blijven achter Oekraïne, dat al meer dan twee jaar tegen Rusland vecht. De Albanese premier stelde dat als Rusland zou zegevieren, Servië zich aangemoedigd zou voelen en de vrede die enkele decennia geleden tot stand kwam in gevaar zou brengen door te proberen landen als Bosnië, Montenegro en Noord-Macedonië te annexeren.


De betrekkingen tussen Servië en Kosovo zijn al meer dan tien jaar gespannen, ondanks de inspanningen van de Europese Unie. "Deze 25 jaar, in deze eeuw, zijn een kwarteeuw geweest waarin vrede, vrijheid en democratie op de Balkan hun hoogste niveau hebben bereikt", zei Albin Kurti.


"Een despotische president als Poetin zou worden aangemoedigd om door te gaan met zijn pogingen tot destabilisatie, des te meer als hij het gevoel heeft dat hij slaagt in Oekraïne. Ik wil echt niet geloven dat hij theoretisch zou kunnen winnen. Maar het feit dat hij denkt dat hij kan winnen is al problematisch", gaf hij toe.


(PP with QG/Source: Associated Press / Photo: © Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren