Tagtik

VN-baas roept op tot “neerleggen van wapens” tijdens de Spelen

Drie dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs heeft secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres opgeroepen tot een wapenstilstand voor conflicten over de hele wereld tijdens de Olympische periode.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, heeft mensen over de hele wereld opgeroepen om “de wapens neer te leggen” tijdens de Olympische Spelen in Parijs, in een videoboodschap die vrijdag tijdens de openingsceremonie zal worden uitgezonden. “De wereld komt samen in Parijs om de kracht van sport te vieren. Om hoop te brengen. Om culturen te overstijgen. Om volkeren te verenigen. Om wederzijds respect en fair play te bevorderen”, zegt Antonio Guterres in de boodschap, die dinsdag door zijn kantoor werd vrijgegeven.

“Dit zijn ook de idealen van de Verenigde Naties. In de geest van de Olympische wapenstilstand roep ik iedereen op om de wapens neer te leggen. Om bruggen te bouwen. Om solidariteit aan te moedigen. En om te werken aan het ultieme doel: vrede voor iedereen. Ik wens de Olympische en Paralympische atleten veel succes. Jullie inspireren ons om groter te dromen. Moge de Olympische vlam de weg naar een wereld van vrede en harmonie verlichten”, voegde hij eraan toe, in een tijd waarin conflicten over de hele wereld woeden.

In november nam de Algemene Vergadering van de VN haar traditionele resolutie aan waarin alle landen van de wereld werden opgeroepen om het “Olympisch bestand” in acht te nemen vanaf de zevende dag voor het begin van de Olympische Spelen (26 juli-11 augustus) tot de zevende dag na het einde van de Paralympische Spelen (28 augustus-8 september).

Deze wapenstilstand is geïnspireerd op de oude Griekse traditie van ekecheiria, waarbij alle vijandelijkheden tijdens de oude Olympische Spelen werden gestaakt. In 1993 werd deze wapenstilstand opnieuw ingevoerd door de VN, na een initiatief van het Internationaal Olympisch Comité.

(Julie Callendret/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren